ŚLEDŹ W SOSIE CURRY

Potrzebujesz:
6 filetów śledziowych
1 średnia cebula
5 łyżkek majonezu,
3 łyżki śmietany 18-22%
4 łyżeczki curry,
1 łyżeczka musztardy,
100g rodzynek
200+500ml gorącej wody.


Przygotowanie:
1. Śledzie moczyć w wodzie przez 12-24 godz (w zależności od czasu, który mamy).
2. Rodzynki zalać gorącą wodą (200ml); odstawić na 1godz.
3. Cebulę przekroić na pół, połówki pociąć na cienkie plastry; wrzucić do miseczki i zalać gorącą wodą (500ml), odstawić na 2 minuty i odcedzić
4. Do majonezu dodać ok 50ml wody z rodzynek, curry, musztardę i śmietanę – wszystko dokładnie wymieszać (coby było bez grudek).
5. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na 2cm paski (w poprzek) i ułożyć na dnie półmiska
6. Cebulę ułożyć na śledziach.
7. Całość zalać sosem.
8. Na wierzchu można położyć kilka (z naciskiem na KILKA) rodzynek – dla ozdoby