MAKARON z SYCYLIJSKIM PESTO

MAKARON BUCATINI lub KONJAC z SYCYLIJSKIM PESTO

składniki:
– makaron bucatini 500 g lub konjac
– pomidory cherry 500g
– migdały 80-100 g
– oliwa z oliwek
– bazylia 100g
– natka pietruszki 50g
– cytryna 1 szt.
– fileciki anchois 6-8 szt
– sól
– lód w kostkach -2 szt. 
– ziarenka czerwonego pieprzu  ~8szt.

wykonanie:

Zdejmujemy zewnętrzną warstwę skórki z cytryny (zest). Do wysokiego naczynia wrzucamy bazylię, natkę pietruszki, zest, fileciki anchois, odrobinę czerwonego pieprzu, soli gruboziarnistej; dorzucamy dwie kostki lodu, migdały i oliwę z oliwek. Blendujemy. Na koniec dodajemy pomidory (powinny być świeże). Znowu blendujemy.

Makaron gotuj wg. przepisu (al dente); jeżeli używamy konjac – wystarczy go podgrzać.

Do miski wrzucamy ugotowany makaron i polewamy sosem pesto.

Sugerowany przez Marco makaron bucatini (ma dziurę w środku – czyli ma mniej pszenicy, niż „zwykłe spaghetti” 😉 ) dr Mularczyk zastąpił makaronem konjac (składa się głównie z wody).