INDYK z KASZĄ GRYCZANĄ

INDYK z KASZĄ GRYCZANĄ
i STRĄCZKAMI

składniki:
– ugotowana kasza gryczana biała 200g
– orzechy włoskie 100g
– piersi z indyka 300g
– biała fasola z puszki 100g
– soczewica z puszki 100g
– mrożony groszek 100g
– liście szałwii 10-15 szt.
– marchewka 2-3 szt.
– mała pomarańcza – 1szt. (skórka)
– miód 2 łyżki
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
wykonanie:
Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu.
Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki, tak aby można było je wyczuć podczas jedzenia. To samo robimy z marchewką.
Pierś z indyka kroimy na kawałki i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, dorzucamy pokrojoną w kawałki pierś z indyka i dodajemy łyżkę miodu. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy.
Do mięsa dodajemy odrobinę startej skórki z pomarańczy, a następnie wyciskamy z jednej połówki sok.
Z patelni zdejmujemy tylko mięso, a sos który powstał z mięsa zostawiamy i dorzucamy pokrojoną marchewkę i kilka liści szałwii. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość podgrzewamy około 2 min. i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy z drugiej połówki. Mieszamy.
Na drugiej patelni wrzucamy groszek, fasolę i kaszę gryczaną , wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy do momentu aż będą ciepłe.

Do dużej miski wrzucamy wcześniej przygotowaną marchewkę, indyka i kaszę. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy 1 łyżką miodu.