PIECZONY KRÓLIK

PIECZONY KRÓLIK Z SAŁATKĄ Z GOTOWYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki:
-królik 500g
– ziemniaki 500g
– alkohol (wódka) 50g
– buraki gotowane 2 szt.
– natka pietruszki 50g
– oliwa z oliwek
– pestki z dyni 20g
– koncentrat pomidorowy 30-40g
– ½ szklanki wody
– ocet jabłkowy 1 łyżeczka
– ocet balsamiczny 1 łyżeczka
– sól, pieprz
– czosnek 3 ząbki
– cebula 1 szt.
wykonanie:
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dorzucamy czosnek i kawałki mięsa z królika. Smażymy mięso z każdej strony po 3 min.
Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oliwy i układamy podsmażone mięso z królika.
Na patelnie wlewamy koncentrat pomidorowy i alkohol. Mieszamy i czekamy aż alkohol wyparuje (kwestia  1-2 min.) Następnie dodajemy pół szklanki wody i odrobine soli. Mieszamy do połączenia się składników. Takim sosem  pomidorowym zalewamy wcześniej przygotowane mięso z królika i wkładamy do piekarnika na 190stopni z termoobiegiem na 40min. Po 15 min. odwracamy mięso na drugą stronę.

Kroimy ugotowane buraki w talarki oraz upieczone wcześniej ziemniaki.
Na talerz układamy plastry buraków ,plastry ziemniaków, posypujemy cebulką i pietruszką. Na to wszystko układamy mięso z królika.