GRZYBY

Zupa z ciecierzycy z boczniakami i surowymi kurkami

składniki:
200 g boczniaków 
400 g ugotowanej ciecierzycy
100g kurek
2 średnie ziemniak
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
rozmaryn
natka pietruszki
1 marchewka
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
sól i pieprz
1 litr bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula, pietruszka)

wykonanie:
Odcedź ciecierzycę z płynu (aquafaby) i dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Obierz ząbek czosnku i drobno posiekaj razem z listkami rozmarynu.
W rondelku rozgrzej 3 łyżki oliwy i wrzuć posiekany czosnek i rozmaryn, lekko zrumień. Dodaj drobno posiekany seler naciowy i marchew. Poczekaj chwilę, aż zacznie skwierczeć, a następnie dodaj boczniaki, pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ łyżeczki soli i sporą ilość czarnego pieprzu. Podsmażaj przez kilka minut na dużym ogniu, następnie wlej połowę bulionu warzywnego, dodaj jedną trzecią ciecierzycy i po chwili zmiksuj na grubo blenderem, dodaj resztę ciecierzycy i gotuj około 10 minut.

W międzyczasie pokrój kurki w kostkę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i oliwą extra virgine. Zupę po ugotowaniu dopraw solą i pieprzem – jeśli to konieczne.
Gotową zupę z ciecierzycy i boczniaków podawaj z łyżką tatara z kurek i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

ja bym dodał jeszcze odrobinę śmietany… 😉