SER ŻÓŁTY inaczej

Potrzebujesz:
2 kostki półtłustego twarogu
500 ml mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody


Przygotowanie:
1. Twaróg przełóż do dużej miski i rozdrobnij widelcem bardzo dokładnie.
2. Do garnka wlej mleko i postaw na małym ogniu.
3. Do mleka przełóż rozdrobniony twaróg i mieszaj często przez około 40 minut (aż mleko nabierze żółtawej barwy)
4. Po tym czasie wyłącz gaz, przelej mleko z twarogiem przez sito i dokładnie odciśnij twaróg.
5. Pozostaw do wystygnięcia (mleko można wylać, nie będzie już potrzebne).
6. Przygotuj dla twarogu kąpiel wodną – weź duży garnek i napełnij go do połowy wodą. Do mniejszego garnka włóż odciśnięty twaróg, dodaj sól, pieprz ziołowy, kurkumę, czosnek i jedno jajko. Dokładnie wymieszaj. Mniejszy garnek włóż do dużego i przez 15 minut intensywnie mieszaj twaróg. Będzie bardzo gęstniał i ważne jest, aby nie przywarł do dna.
7. Przełóż ser do pojemnika który ma nadać kształt serowi. Pozostaw do ostygnięcia po czym wstaw do lodówki na 6-8h.

*** Pamiętaj, że możesz dodać przyprawy wg własnych upodobań. Można dodać bazylię, musztardę w proszku, kmin lub ostrą paprykę.
SMACZNEGO