WĄTRÓBKA z JABŁKIEM

WĄTRÓBKA DROBIOWA z JABŁKIEM na WINIE

składniki:
– wątróbka drobiowa 200g
– oliwa z oliwek lub masło klarowane
– cebula 1 szt.
– jabłko 1 szt.
– zimne masło 2 łyżki
– białe wino 100 ml
– natka pietruszki – garść
– suszona żurawina – 2 łyżki
– sól, pieprz
– kapusta kiszona 100g
wykonanie:
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy (lub lepiej masła klarowanego) i wrzucamy posiekaną cebulę w piórka, powoli podgrzewamy. Wątróbkę oczyszczamy z dróg żółciowych (ponieważ są gorzkie). Oczyszczoną wątróbkę dorzucamy do cebuli i obsmażamy kilka minut. Dolewamy białe wino. Gdy alkohol wyparuje doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jabłko pokrojone w ćwiartki i suszoną żurawinę. Na koniec dodajemy zimne masło i posypujemy natką pietruszki wcześniej posiekaną.
Czekamy aż masło się rozpuści i wykładamy tak przygotowaną wątróbkę na kiszoną kapustę.