GRILLOWANY STEK WOŁOWY

GRILLOWANY STEK WOŁOWY ZE SZPARAGAMI

składniki:
– stek wołowy 150g
– musztarda 1 łyżka
– pęczek białych szparagów
– sałata rzymska 1 szt.
– kilka liści bazylii
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny 1 łyżka
– sól/pieprz
SOS:
– czerwona cebula 1 szt.
– papryczka chilli 1/2
– masło 50g
– ocet balsamiczny 1 łyżka

wykonanie:
W czasie kiedy patelnia się nagrzewa przygotowujemy sos.
Do małego rondelka wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę w drobną kostkę i posiekaną papryczkę chili.  Dodajemy 25g masła i całość podgrzewamy na małym ogniu. Po 3 minutach dodajemy łyżkę octu balsamicznego. Mieszamy, a po kolejnych 3 minutach dorzucamy pozostałą część masła i czekamy aż się rozpuści.
Na palnik stawiamy patelnie grillową i posypujemy na nią odrobine soli gruboziarnistej. Na nagrzaną patelnię kładziemy stek. Grillujemy mięso 2-3 min z każdej strony. Wierzch mięsa smarujemy musztardą i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowane mięso wkładamy razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180stopni z termoobiegiem na 20 min.
W tym czasie stawiamy kolejną patelnie na średnim ogniu i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i soli gruboziarnistej. Dorzucamy białe szparagi i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy liśćmi bazylii. Szparagi podsmażamy 3-4 minuty tak aby były ciepłe i zdejmujemy z ognia.
Liście sałaty rzymskiej siekamy i dorzucamy do niej pokrojonego pomidora w półksiężyce lub kostkę. Wyciągamy stek z piekarnika i kładziemy na talerz, polewamy sosem a obok układamy szparagi i sałatkę.