RAMEN

RAMEN – JAPOŃSKI ROSÓŁ

składniki:
– najważniejszym jest wywar wieprzowo-wołowy 500 ml (ugotowany wcześniej, ponieważ taki bulion gotujemy 15h) z dodatkiem imbiru, wodorostów NORI, marchewki, sosu sojowego i 50 ml sake

dodatki:
– wolno pieczona wołowina 150g
– gotowane grzyby shitake 5-6 szt.
– makaron pszenny lub lepiej konjac
– sos sojowy 10 ml
– pęczek dymki lub szczypiorku
– 2 jajka ugotowane na pół miękko
– prasowane wodorosty 2 szt
– kapusta pak choi 50 g

 

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka nalewamy wody i doprowadzamy do zagotowania, następnie wrzucamy makaron i gotujemy ok. 15 min.
W drugim garnku również doprowadzamy wodę do zagotowania i wrzucamy grzyby shitake na 5-6 min. Po tym czasie wyciągamy je i kroimy na mniejsze kawałki.
Do wcześniej przygotowanego bulionu wieprzowo-wołowego  dorzucamy kawałki pokrojonej w plastry wieprzowiny i czekamy chwilę tak aby mięso było ciepłe. Następnie obieramy imbir i kroimy w plastry. Sprasowane wodorosty kroimy na mniejsze kawałki (prostokąty). Dymkę lub szczypiorek siekamy oraz kroimy na kawałki kapustę pak choi. Gotujemy jajka na wpół miękko (aby jajka miały kolor brązowy po ugotowaniu wrzucamy je na całą noc do sosu sojowego).
Do miski włóż ugotowany makaron, grzyby shitake, plaster mięsa, garść kapusty pak choi, kilka plastrów wodorostów, przepołowione jajko a na koniec posypujemy szczypiorkiem i imbirem. Wszystko zalewamy bulionem.

Gotowe.