KAPUŚNIAK
składniki:
• 1, 5 l bulionu wołowo – drobiowego
• 400 g kiszonej kapusty
• 300 g ugotowanych ziemniaków
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 1 łyżeczka kminku mielonego
• 1,5 łyżki masła klarowanego
• 2 ząbki czosnku
przygotowanie:
Odcedzamy ugotowany bulion. Pozostawiamy marchew którą ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej obieramy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do garna z bulionem i całość podgrzewamy. Dodajemy startą marchew, oraz zeszkloną na maśle klarowanym cebulę i czosnek z dodatkiem kminku mielonego. Gotujemy około minuty i wyłączamy ogień. Dodajemy posiekaną kapustę kiszona. Pozostawiamy na kilka minut na wyłączonym palniku aby kapusta lekko zmiękła. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę wlewamy do miski i dekorujemy kiełkami groszku oraz szczawiku czerwonego.
KREM ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM
składniki:
200 g fileta z łososia
500 ml bulionu
1/2 cebuli
1 por
300 g ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
1 ząbek czosnku
120 g szpinaku
120 ml śmietanki 30%
2-3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
przygotowanie:
Do garnka z gotującym się bulionem wkładamy posiekanego pora, cebulę oraz czosnek. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy pokrojone ugotowane dnia poprzedniego ziemniaki. Gotujemy kolejne 3–4 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i szpinak. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do garnka z ciepłym bulionem dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie pokrojonego na mniejsze części fileta z łososia doprawionego solą oraz pieprzem. Całość gotujemy (parzymy w 90stC) przez około 10 do 15min (w zależności od grubości kawałków).
Pod koniec gotowania dodajemy 1 ziemniaka (ugotowanego dzień wcześniej i obranego) pokrojonego w kostkę (do podgrzania). Podgrzewamy przez około minutę.
Do miski wlewamy zupę, układamy ugotowanego łososia, kostkę ziemniaka a całość dekorujemy szczawikiem czerwonym oraz kiełkami amarantusa.