dla SERCA

Recepty na zdrowe serce – kilka przepisów, które wybrał i wykonał Marco Ghia.

 

PIECZONY KRÓLIK z SAŁATKĄ
z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki:
– królik 500g
– ziemniaki 500g
– alkohol (wódka) 50g
– buraki gotowane 2 szt.
– natka pietruszki 50g
– oliwa z oliwek
– pestki z dyni 20g
– koncentrat pomidorowy 30-40g
– ½ szklanki wody
– ocet jabłkowy 1 łyżeczka
– ocet balsamiczny 1 łyżeczka
– sól, pieprz
– czosnek 3 ząbki
– cebula 1 szt.

wykonanie
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dorzucamy czosnek i kawałki mięsa z królika. Smażymy mięso z każdej strony po 3 min.
Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oliwy i układamy podsmażone mięso z królika.
Na patelnie wlewamy koncentrat pomidorowy i alkohol. Mieszamy i czekamy aż alkohol wyparuje (kwestia  1-2 min.) Następnie dodajemy pół szklanki wody i odrobine soli. Mieszamy do połączenia się składników. Takim sosem  pomidorowym zalewamy wcześniej przygotowane mięso z królika i wkładamy do piekarnika na 190stopni z termoobiegiem na 40min. Po 15 min. odwracamy mięso na drugą stronę. Kroimy ugotowane buraki w talarki oraz upieczone wcześniej ziemniaki. Na talerz układamy plastry buraków, plastry ziemniaków, posypujemy cebulką i pietruszką. Na to wszystko układamy mięso z królika.


MAKARON BUCATINI lub KONJAC
z SYCYLIJSKIM PESTO

składniki:
– makaron bucatini 500 g lub konjac
– pomidory cherry 500g
– migdały 80-100 g
– oliwa z oliwek
– bazylia 100g
– natka pietruszki 50g
– cytryna 1 szt.
– fileciki anchois 6-8 szt
– sól
– lód w kostkach -2 szt. 
– ziarenka czerwonego pieprzu  ~8szt.

wykonanie:
Zdejmujemy zewnętrzną warstwę skórki z cytryny (zest). Do wysokiego naczynia wrzucamy bazylię, natkę pietruszki, zest, fileciki anchois, odrobinę czerwonego pieprzu, soli gruboziarnistej; dorzucamy dwie kostki lodu, migdały i oliwę z oliwek. Blendujemy. Na koniec dodajemy pomidory (powinny być świeże). Znowu blendujemy. 
Makaron gotuj wg. przepisu (al dente); jeżeli używamy konjac – wystarczy go podgrzać. Do miski wrzucamy ugotowany makaron i polewamy sosem pesto.


Sugerowany przez Marco makaron bucatini (ma dziurę w środku – czyli ma mniej pszenicy, niż „zwykłe spaghetti” 😉 ) dr Mularczyk zastąpił makaronem konjac (składa się głównie z wody).

INDYK z KASZĄ GRYCZANĄ i STRĄCZKAMI

składniki:
– ugotowana kasza gryczana niepalona 200g
– orzechy włoskie 100g
– piersi z indyka 300g
– biała fasola z puszki 100g
– soczewica z puszki 100g
– mrożony groszek 100g
– liście szałwii 10-15 szt.
– marchewka 2-3 szt.
– mała pomarańcza – 1szt. (skórka)
– miód 2 łyżki
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
wykonanie:
Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu.
Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki, tak aby można było je wyczuć podczas jedzenia. To samo robimy z marchewką.
Pierś z indyka kroimy na kawałki i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, dorzucamy pokrojoną w kawałki pierś z indyka i dodajemy łyżkę miodu. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy.
Do mięsa dodajemy odrobinę startej skórki z pomarańczy, a następnie wyciskamy z jednej połówki sok.
Z patelni zdejmujemy tylko mięso, a sos który powstał z mięsa zostawiamy i dorzucamy pokrojoną marchewkę i kilka liści szałwii. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość podgrzewamy około 2 min. i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy z drugiej połówki. Mieszamy.
Na drugiej patelni wrzucamy groszek, fasolę i kaszę gryczaną , wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy do momentu aż będą ciepłe.
Do dużej miski wrzucamy wcześniej przygotowaną marchewkę, indyka i kaszę. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy 1 łyżką miodu.