PASZTET z WĄTRÓBKI bez skrobi

Potrzebujesz:
– 1 kg wątróbki
– 0,5 l mleka
– 0,5 kg mięsa z indyka
– marchewka
– pietruszka
– seler
– liść laurowy
– ziele angielskie
– pieprz
– sól
– 3 jajka


1. wątróbkę ugotuj w mleku.
2. warzywa na wywar obierz, wrzuć do wody z przyprawami, dorzuć indyka, ugotuj do miękkości.
3. ostudź odsączoną z mleka wątróbkę – zmiel.
4. ostudź indyka (NIE WYLEWAJ WYWARU DO ZLEWU).
5. zmiel indyka – możesz z warzywami,
6. wymieszaj oba zmielone mięska.
7. wbij 3 jajka do mięsa i wymieszaj.
8. dodawaj wywar tak aby mięso było mocno mokre (będzie lepszy pasztet).
9. wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
10. piecz 50-60minut w ok 180 stopniach.
11. zanim zjesz, daj mu wystygnąć 😉