ANALIZA SKŁADU CIAŁA cz.2.

Po co monitorować odchudzanie prowadzone przez fachowców?

– Po pierwsze – to oni sami zlecą takie badanie, by stwierdzić, czy dana dieta jest dla pacjenta dobra, czy nie.
– Po drugie po to, by pacjent zrozumiał przemiany, jakie w nim zachodzą i dzięki temu lepiej współpracował.
Dlaczego?
Prawidłowo przebiegający proces odchudzania polega (w dużym uproszczeniu) na utracie tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej (lub nawet jej wzroście)… Czyli odpowiednia dieta połączona z ćwiczeniami powinny doprowadzić do dwóch przeciwstawnych reakcji: spalania tkanki tłuszczowej i budowy tkanki mięśniowej. Dzięki temu szybko zmniejszają się obwody pacjenta (rozmiar ubrania), ale masa jego ciała wcale nie musi szybko maleć (patrz rycina)…  Taki przebieg odchudzania jest najbardziej pożądany, ale… Osoby oceniające swoje osiągi tylko w kilogramach może wpędzić we frustrację i zniechęcić do dalszej pracy („przez 2 miesiące schudłam tylko 1 kg!?!”)!
Dlatego używamy naszego analizatora przy każdej wizycie pacjenta w naszej przychodni i na bieżąco omawiamy wynik badania.

Rycina: osiągnięcia 65-letniego mężczyzny (3 miesiące).
Masa jego ciała zmniejszyła się „tylko” o 0.5 kg, przy „spaleniu” 2.4 kg sadła!!! Różnica 1.9 kg to zbudowane mięśnie i lepsze nawodnienie organizmu. Ten pacjent jest w II fazie naszej diety (powolnego chudnięcia) – widać, że sumiennie stosuje się do naszych zaleceń (dieta, nawodnienie, aktywność fizyczna).

Analiza składu ciała a odchudzanie cz.1.