POLSKIE SUPERFOOD

Cezary Powała znowu stanął na wysokości zadania i zaproponował dania z najlepszych polskich produktów !!!

„KASZANKA” 😉  Z ROKITNIKIEM I ORZECHAMI

 

składniki:
– ugotowana kasza jaglana 100g
– jogurt naturalny 200g
– rokitnik 50g
– sok z pomarańczy 70 ml
– siemię lniane 1 łyżeczka
– orzechy włoskie 3-4 szt.
– orzechy laskowe kilka szt.
– miód np. gryczany 1 łyżka
– porzeczka czerwona 2-3 gałązki (opcja)
– kilka liści mięty – do dekoracji

wykonanie:
Do „kaszanki” śniadaniowej będziemy potrzebować wcześniej namoczoną kilka godzin i ugotowaną kaszę jaglaną.
Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy rokitnik. Całość podgrzewamy 2-3 min (blanszujemy, nie gotujemy).
Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy do niego kaszę jaglaną. Posypujemy siemieniem lnianym , posiekanymi orzechami włoskimi i dodajemy całe orzechy laskowe. Dodajemy czerwoną porzeczkę oraz podgrzany rokitnik. Na koniec całość polewamy łyżką miodu gryczanego. Dekorujemy liśćmi mięty.


SZAKSZUKA A’LA CEZARY

składniki:
– jajka 4 szt.
– pomidorki koktajlowe garść
– masło klarowane 1 łyżka
– czosnek 2 ząbki
– pomidory krojone z puszki 200g.
– oregano suszone 1 łyżeczka
– łuskane nasiona konopi 1-2 łyżeczki
– bazylia świeża 2-3 liście
– sól/pieprz
wykonanie:
Obieramy i siekamy (zgniatamy) czosnek oraz przekrajamy na pół pomidorki koktajlowe (niech wytworzy się allicyna). Na patelnie wrzucamy łyżkę masła klarowanego. Czosnek wrzucamy na roztopione masło i pozostawiamy na 1 min. aby delikatnie się zarumienił. Dorzucamy pokrojone pomidory i całość podsmażamy 3-4 min., a następnie dodajemy pomidory krojone z puszki i oregano. Wszystko podgrzewamy15 sek. tak aby pomidory były ciepłe. Do całości dodajemy jajka i przyprawiamy solą i jeśli ktoś lubi pieprzem. Przykrywamy patelnie i pozostawiamy na 3 min tak aby białko się ścięło. Posypujemy łyżką łuskanych nasion konopi i świeżymi liśćmi bazylii. Można podawać na patelni.


WĄTRÓBKA DROBIOWA z JABŁKIEM na WINIE

składniki:
– wątróbka drobiowa 200g
– oliwa z oliwek lub masło klarowane
– cebula 1 szt.
– jabłko 1 szt.
– zimne masło 2 łyżki
– białe wino 100 ml
– natka pietruszki – garść
– suszona żurawina – 2 łyżki
– sól, pieprz
– kapusta kiszona 100g
wykonanie:
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy (lub lepiej masła klarowanego) i wrzucamy posiekaną cebulę w piórka, powoli podgrzewamy. Wątróbkę oczyszczamy z dróg żółciowych (ponieważ są gorzkie). Oczyszczoną wątróbkę dorzucamy do cebuli i obsmażamy kilka minut. Dolewamy białe wino. Gdy alkohol wyparuje doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jabłko pokrojone w ćwiartki i suszoną żurawinę. Na koniec dodajemy zimne masło i posypujemy natką pietruszki wcześniej posiekaną.
Czekamy aż masło się rozpuści i wykładamy tak przygotowaną wątróbkę na kiszoną kapustę.