ORIENTALNE BROKUŁY z CIECIERZAYCĄ

BROKUŁY Z CIECIERZAYCĄ NA SPOSÓB ORIENTALNY

składniki:
– brokuły 150g
– ciecierzyca 150g (ugotowana lub zalewa) 
– olej kokosowy- 1 łyżka
– cebula- 1 szt.
– imbir – 1 łyżka (starty lub plastry)
– czosnek – 3 ząbki
– pomidory z puszki – 150-200g
– mleko kokosowe 50-70 ml
– sól, pieprz (wedle uznania)
– przyprawy (wszystko po pół łyżeczki): kardamon, kmin rzymski mielony (kumin), kurkuma, cynamon, ziarenka kolendry, słodka i ostra papryka

wykonanie:
Wycinamy różyczki z brokułu, ugniatamy i odstawiamy najlepiej na >30 minut (niech wytworzy się sulforafan!), a następnie wstawiamy wodę i gotujemy różyczki.
Na gorącą patelnię wlewamy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość podsmażamy kilka minut i dodajemy wcześniej ugotowaną ciecierzycę albo odcedzoną z zalewy, mieszamy.  Dodajemy wszystkie przyprawy po pół łyżeczki, mieszamy.

Do ciecierzycy dodajemy pomidory z puszki, imbir (może być starty albo pokrojony w plastry) oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i dodajemy mleko kokosowe. Po 3 min gotowania danie jest gotowe.