LEKI a JEDZENIE

Niektóre połączenia leków z pożywieniem mogą być niefortunne, a niektóre dobre. Cezary Powała przygotował kilka przykładów:

SAŁATKA z RUKOLĄ i PIECZONYMI BOCZNIAKAMI

składniki:
– boczniaki ostrygowe 150g
– seler o średniej wielkości ½
– grejpfrut 1-2 szt.
– musztarda 3 łyżeczki
– sok z ½ grejpfruta
– oliwa z oliwek- 3-5 łyżek
– płatki migdałowe- 2-3 łyżki
– sól, pieprz (wedle uznania)
– rukola 2-3 garście


wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Boczniaki przekrajamy na pół, układamy na blaszkę. Obieramy seler i kroimy w niewielką kostkę. Seler przekładamy do blaszki z boczniakami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy i wrzucamy do piekarnika na 15 min.
Obieramy grejpfruta  tak aby pozbyć się białej części, następnie kroimy w cienkie filety. Odstawiamy.
sos:
Do naczynia wlewamy 3 łyżeczki musztardy, sok z pozostałego grejpfruta, oliwa z oliwek 3-4 łyżeczki . Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy intensywnie do połączenia się składników.

Na talerz układamy rukolę, filety z grejpfruta, upieczone boczniaki wraz z selerem. Całość polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.

UWAGA!!!  potrawa mocno obniża stężenie cholesterolu i nasila działanie statyn! Nie jest wskazana dla osób przyjmujących te leki (statyny).


PIECZONY BOCZEK Z KISZONĄ KAPUSTĄ

składniki:
– podwędzony boczek 500-600g
– Kiszona kapusta- 250-300g
– ostra papryka- 1 łyżeczka
– suszony majeranek 3-4 łyżeczki
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– liść laurowy 2-3 szt.
– oliwa z oliwek 3-4 łyżki
– czosnek 3-4 ząbki
– woda 200 ml
– masło klarowane 1 łyżka
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Boczek przekładamy na blaszkę, doprawiamy solą, pieprzem z dwóch stron. Obsypujemy ostrą papryką, majerankiem i wędzoną papryką, całość nacieramy. Obieramy kilka ząbków czosnku i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Następnie wcieramy go w boczek. Tak zamarynowany boczek odkładamy na minimum 3h.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Boczek wkładamy do brytfanny, układamy gałązki świeżego rozmarynu, liście laurowe, polewamy 3 łyżkami oliwy oraz dolewamy szklankę wody. Tak gotowy boczek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1.5h.
Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy kapustę kiszoną, podsmażoną na łyżce masła klarowanego. Na talerz układamy kapustę a następnie pokrojony w plastry boczek.