JAGŁY ROKITNIK ORZECHY

„KASZANKA” 😉  Z ROKITNIKIEM I ORZECHAMI

 

składniki:
– ugotowana kasza jaglana 100g
– jogurt naturalny 200g
– rokitnik 50g
– sok z pomarańczy 70 ml
– siemię lniane 1 łyżeczka
– orzechy włoskie 3-4 szt.
– orzechy laskowe kilka szt.
– miód np. gryczany 1 łyżka
– porzeczka czerwona 2-3 gałązki (opcja)

wykonanie:
Do „kaszanki” śniadaniowej będziemy potrzebować wcześniej namoczoną kilka godzin i ugotowaną kaszę jaglaną.
Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy rokitnik. Całość podgrzewamy 2-3 min (blanszujemy, nie gotujemy).
Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy do niego kaszę jaglaną. Posypujemy siemieniem lnianym , posiekanymi orzechami włoskimi i dodajemy całe orzechy laskowe. Dodajemy czerwoną porzeczkę oraz podgrzany rokitnik. Na koniec całość polewamy łyżką miodu gryczanego. Dekorujemy liśćmi mięty.