SZAKSZUKA A’LA CEZARY
składniki:
– jajka 4 szt.
– pomidorki koktajlowe garść
– masło klarowane 1 łyżka
– czosnek 2 ząbki
– pomidory krojone z puszki 200g.
– oregano suszone 1 łyżeczka
– łuskane nasiona konopi 1-2 łyżeczki
– bazylia świeża 2-3 liście
– sól/pieprz
wykonanie:
Obieramy i siekamy (zgniatamy) czosnek oraz przekrajamy na pół pomidorki koktajlowe (niech wytworzy się allicyna). Na patelnie wrzucamy łyżkę masła klarowanego. Czosnek wrzucamy na roztopione masło i pozostawiamy na 1 min. aby delikatnie się zarumienił. Dorzucamy pokrojone pomidory i całość podsmażamy 3-4 min., a następnie dodajemy pomidory krojone z puszki i oregano. Wszystko podgrzewamy15 sek. tak aby pomidory były ciepłe. Do całości dodajemy jajka i przyprawiamy solą i jeśli ktoś lubi pieprzem. Przykrywamy patelnie i pozostawiamy na 3 min tak aby białko się ścięło. Posypujemy łyżką łuskanych nasion konopi i świeżymi liśćmi bazylii. Można podawać na patelni.