SAŁATKA z MŁODYCH SZPARAGÓW

SAŁATKA Z MŁODYCH SZPARAGÓW

składniki:
– pęczek młodych szparagów
– pół cytryny
– Parmigiano Reggiano – kawałek
– liście mięty i bazylii świeżej po 6 szt.
– sól
– oliwa z oliwek 2-3 łyżki

wykonanie:
Szparagi łamiemy w dolnej ¼ długości (dół odkładamy na zupę), szczyty („korony”) odcinamy. Łodygi przekrajamy wzdłuż na 4 części.
Ser Parmigiano Reggiano kroimy na bardzo cienkie plastry 5-6 szt.
Liście mięty i bazylii siekamy.
dresing:
Wyciskamy sok z połowy cytryny i rózgą mieszając dodajemy powoli oliwy z oliwek. Mieszamy do połączenia się składników i doprawiamy odrobiną soli.
Na talerz układamy pokrojone szparagi, posypujemy miętą i bazylią. Polewamy dresingiem i układamy plastry sera. Możemy posypać płatkami migdałowymi.