GRILLOWANE WARZYWA

GRILLOWANE WARZYWA Z PIEKARNIKA

składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– marchewka 1 szt.
– papryka kolorowa 2-3 szt.
– cukinia 1 szt. mała
– ziemniaki ugotowane 2-5 szt.
– kalafior ½
– oliwa z oliwek
– sól/pieprz
SOS:
– masło 1-2 łyżki
– anchois (1 słoiczek) 80g
– czosnek- 6-8 główek
– oliwa z oliwek 100ml
przygotowanie:
SOS:
Obieramy 6 główek czosnku. Wszystkie ząbki wrzucamy na naczynia żaroodpornego i polewamy dużą
ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni na 40 min.
W tym czasie do małego rondla wrzucamy 2 łyżki masła, anchois – całość podgrzewamy na małym ogniu aż masło się rozpuści. Gdy tylko czosnek się upiecze wrzucamy go do masła i anchois, blendujemy  kilka sekund aż całość się połączy i powstanie sos.

Przygotowujemy warzywa:
obieramy szparagi, marchewkę, przekrajamy na pół lub na ćwiartki.
Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grube paski. Z połowy kalafiora odcinamy mniejsze różyczki a ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół. Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą z pieprzem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Warzywa grillujemy 3-4 min, wyjmujemy z piekarnika i … zanurzamy w sosie.