sałatka: rukola boczniaki grejpfrut

SAŁATKA z RUKOLĄ i PIECZONYMI BOCZNIAKAMI

składniki:
– boczniaki ostrygowe 150g
– seler o średniej wielkości ½
– grejpfrut 1-2 szt.
– musztarda 3 łyżeczki
– sok z ½ grejpfruta
– oliwa z oliwek- 3-5 łyżek
– płatki migdałowe- 2-3 łyżki
– sól, pieprz (wedle uznania)
– rukola 2-3 garście


wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Boczniaki przekrajamy na pół, układamy na blaszkę. Obieramy seler i kroimy w niewielką kostkę. Seler przekładamy do blaszki z boczniakami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy i wrzucamy do piekarnika na 15 min.
Obieramy grejpfruta  tak aby pozbyć się białej części, następnie kroimy w cienkie filety. Odstawiamy.
sos:
Do naczynia wlewamy 3 łyżeczki musztardy, sok z pozostałego grejpfruta, oliwa z oliwek 3-4 łyżeczki . Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy intensywnie do połączenia się składników.

Na talerz układamy rukolę, filety z grejpfruta, upieczone boczniaki wraz z selerem. Całość polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.

UWAGA!!!  potrawa mocno obniża stężenie cholesterolu i nasila działanie statyn! Nie jest wskazana dla osób przyjmujących te leki (statyny).