DANIA z GRILLA

Grillowanie jest chyba najmniej zdrową obróbką termiczną, jaką dobrowolnie stosujemy – dlatego w tym odcinku razem z Marco Ghia pokażemy jak to zrobić mniej nie-zdrowo …

GRILLOWANE WARZYWA Z PIEKARNIKA

składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– marchewka 1 szt.
– papryka kolorowa 2-3 szt.
– cukinia 1 szt. mała
– ziemniaki ugotowane 2-5 szt.
– kalafior ½
– oliwa z oliwek
– sól/pieprz
SOS:
– masło 1-2 łyżki
– anchois (1 słoiczek) 80g
– czosnek- 6-8 główek
– oliwa z oliwek 100ml
przygotowanie:
SOS:
Obieramy 6 główek czosnku. Wszystkie ząbki wrzucamy na naczynia żaroodpornego i polewamy dużą
ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni na 40 min.
W tym czasie do małego rondla wrzucamy 2 łyżki masła, anchois – całość podgrzewamy na małym ogniu aż masło się rozpuści. Gdy tylko czosnek się upiecze wrzucamy go do masła i anchois, blendujemy  kilka sekund aż całość się połączy i powstanie sos.

Przygotowujemy warzywa:
obieramy szparagi, marchewkę, przekrajamy na pół lub na ćwiartki.
Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grube paski. Z połowy kalafiora odcinamy mniejsze różyczki a ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół. Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą z pieprzem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Warzywa grillujemy 3-4 min, wyjmujemy z piekarnika i … zanurzamy w sosie.


GRILLOWANY HALIBUT

Składniki:
– halibut 3 filety
– pomidory cherry 100g
– ogórek zielony 1/2
– seler naciowy- 2 łodygi
– oliwa z oliwek
– sok z połowy cytryny
– sól/ pieprz
SOS:
– majonez 3 łyżki
– czarny czosnek 4 ząbki
– pęczek szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:
Sałatka: pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, seler naciowy kroimy na kawałki i wrzucamy od miski. Doprawiamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i wlewamy sok z połowy cytryny. Mieszamy i odstawiamy.
Na rozpalonego/nagrzanego grilla układamy filety halibuta. Grillujemy po 3-4 min z każdej strony.
W tym czasie przygotowujemy sos: do wysokiego naczynia wrzucamy 3 łyżki majonezu czarny czosnek i posiekany szczypiorek. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Na talerz układamy zgrillowaną rybę, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Obok kładziemy wcześniej gotową sałatkę.


GRILLOWANY STEK WOŁOWY ZE SZPARAGAMI

składniki:
– stek wołowy 150g
– musztarda 1 łyżka
– pęczek białych szparagów
– sałata rzymska 1 szt.
– kilka liści bazylii
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny 1 łyżka
– sól/pieprz
SOS:
– czerwona cebula 1 szt.
– papryczka chilli 1/2
– masło 50g
– ocet balsamiczny 1 łyżka
wykonanie:
W czasie kiedy patelnia się nagrzewa przygotowujemy sos.
Do małego rondelka wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę w drobną kostkę i posiekaną papryczkę chili.  Dodajemy 25g masła i całość podgrzewamy na małym ogniu. Po 3 minutach dodajemy łyżkę octu balsamicznego. Mieszamy, a po kolejnych 3 minutach dorzucamy pozostałą część masła i czekamy aż się rozpuści.
Na palnik stawiamy patelnie grillową i posypujemy na nią odrobine soli gruboziarnistej. Na nagrzaną patelnię kładziemy stek. Grillujemy mięso 2-3 min z każdej strony. Wierzch mięsa smarujemy musztardą i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowane mięso wkładamy razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180stopni z termoobiegiem na 20 min.
W tym czasie stawiamy kolejną patelnie na średnim ogniu i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i soli gruboziarnistej. Dorzucamy białe szparagi i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy liśćmi bazylii. Szparagi podsmażamy 3-4 minuty tak aby były ciepłe i zdejmujemy z ognia.
Liście sałaty rzymskiej siekamy i dorzucamy do niej pokrojonego pomidora w półksiężyce lub kostkę. Wyciągamy stek z piekarnika i kładziemy na talerz, polewamy sosem a obok układamy szparagi i sałatkę.