MUS CZEKOLADA-DAKTYL

MUS CZEKOLADOWO-DAKTYLOWY

Składniki:
– mleko migdałowe 250 ml
– gorzka czekolada 100g
– daktyle 150
– olej kokosowy nierafinowany 1 łyżka
– pasta wanilinowa 2 łyżeczki
– mięta świeża (do dekoracji)- gałązka
– wiórki kokosowe (do dekoracji)- 2-3 łyżeczki
wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko migdałowe, dodajemy olej kokosowy, pastę wanilinową, czekoladę połamaną na kawałki. Wszystko podgrzewamy i jednocześnie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gdy wszystkie składniki się połączą przelewamy masę do wysokiego naczynia szklanego i dodajemy daktyle (namoczone w ciepłej wodzie przynajmniej 1h wcześniej przed rozpoczęciem musu). Wszystko blendujemy na gładką masę i przelewamy do słoiczków. Czekamy aż masa uzyska pokojową temperaturę i odstawiamy na 3-4h do lodówki. Po tym czasie wyciągamy gotowy mus i posypujemy wiórkami kokosowymi oraz dekorujemy mięta.