odc.1. KISZONKI

MAKARON AGLIO OLIO E PEPERONCINO Z KISZONYM CZOSNKIEM

składniki:
250 g makaronu z ciecierzycy
4 ząbki czarnego czosnku Voghiera
4 ząbki świeżego czosnku
½ papryczki chili,
oliwa (z oliwek) extra virgin
świeża natka pietruszki
sól oraz pieprz (świeżo zmielony)

wykonanie:
Obierz i zmiażdż świeży czosnek, połóż go na desce (pozwól wydzielić się allicynie i jej pochodnym). Pokrój papryczkę chilli. Włóż czosnek do rondla z oliwą extra virgin. Podgrzewaj oliwę z czosnkiem na bardzo małym ogniu przez kilka minut. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, gotuj go minutę krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu.
Przygotuj sos z czarnego czosnku:
Obierz ząbki czarnego czosnku i wrzuć je do naczynia ręcznego blendera razem z oliwą z patelni – wyjmij ząbki czosnku z patelni – dodaj posiekaną papryczkę chilli i pół szklanki wody z gotowania makaronu. Zblenduj wszystkie składniki.

Odcedź makaron i przełóż go na patelnię z resztą oliwy, dodaj sos z czarnego czosnku. Podgrzewaj przez chwilę. Wyłącz ogień i równomiernie rozprowadź sos z makaronem. Dopraw solą i pieprzem – podaj danie ze świeżą natką pietruszki.

 


PULPECIKI Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA Z KISZONĄ KAPUSTĄ I SOSEM 

składniki:
200g wędzonego łososia
100g mąki migdałowej
1 jajko
70g kapusty kiszonej
1 pęczek świeżego koperku
sól i pieprz świeżo mielony
masło klarowane

sos:
oliwa z oliwek extra virgin
100g jogurtu greckiego
1 pęczek świeżej natki pietruszki
1 cytryna (skórka i sok)
wykonanie:
Łososia rozdrobnij w misce, dodaj drobno posiekany koperek, mąkę migdałową, jajko, dopraw mielonym pieprzem, wymieszaj wszystko i odstaw na 10 minut, w międzyczasie przygotuj sos. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do jogurtu razem z sokiem i skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem i dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, odstaw na bok.

Z łososiowej masy uformuj pulpeciki o średnicy 4 cm, obtocz je w mące migdałowej, a następnie podsmaż na patelni – na maśle klarowanym przez 1 minutę, podawaj na ciepło lub na zimno z sosem jogurtowym.

 

 


PLACUSZKI GRYCZANE Z KISZONYM OGÓRKIEM I MASŁEM ORZECHOWY


składniki:
200 g mąki gryczanej
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka soli
200 g jogurtu
2 jajka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
masło klarowane
2 łyżki płynnego miodu gryczanego
200 g ogórków kiszonych
4 łyżki masła orzechowego
wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce ubij jajka z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Do miski z mokrymi składnikami dodawaj powoli suche składniki i mieszaj – aż się połączą, w razie potrzeby dodaj trochę wody.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Na niewielkiej ilości masła klarowanego smaż niewielkie placuszki na złoty kolor.
Wymieszaj kilka łyżek masła orzechowego z 1-2 łyżkami miodu, posmaruj tą masą placuszki i udekoruj pokrojonymi w plasterki kiszonymi ogórkami i skrop całość miodem.